Masaj uygulamaları, vücuttaki yumuşak dokuların normalleşmesi amacıyla dokuların bilimsel bir şekilde manipüle edilmesine denir. Sabit ya da hareketli basınç uygulaması, tutma, vücudun hareketi ya da vücuda doğru yapılan hareketleri içeren manuel tekniklerden oluşur. Masaj uygulamaları öncelikle eller ile uygulansa da bazen ön kollar ve dirsekler de kullanılır. Bu teknikler kas, iskelet, dolaşım, lenf, sinir ve diğer vücut sistemlerimizi etkiler. Masaj uygulamalarının temel felsefesi vücudun kendisini iyileştirme kabiliyetini destekleyen ve hızlı bir şekil de sağlığa ulaşmayı ya da iyileşmeyi amaçlayan tabiatın iyileştirici gücü görüşünü içine alır.
Masaj uygulamaların da genellikle belli bir dereceye kadar basınç ve hareket ile temas uygulandığı için, masaj terapisyeni her bir kişi için kullanacağı en uygun basıncı saptamak için duyarlılıkla hareket etmelidir. Örneğin çok fazla basınç kullanmak bedenin gerilmesine ve kişinin acı çekmesine neden olabilirken, çok az basıncın etkisi yeterli olmayacaktır. Duyarlı dokunuşlar aynı zamanda, masaj terapisyeninin elleri aracılığıyla hastanın bedeninde kas gerginliği ve diğer yumuşak doku problemlerinin bulunduğu bölgelerin yerini saptamak gibi faydalı bilgiler edinmesini sağlar.
Dokunma aynı zamanda canlılar arasında bir iletişim biçimi olduğundan hassas dokunuş terapötik ilişkilerde gerekli bir unsur olan bakım ve ilgi hissini gün yüzüne çıkarır. Uygulamada pek çok masaj terapisti işlerinde birden fazla teknik veya yöntem ve cihaz kullanabilir ya da bazen birkaç yöntemi birleştirebilir. Tecrübeli masaj terapistleri her kişinin ihtiyaçlarını ayrı ayrı ortaya çıkarır ve daha sonra bu ihtiyaçları en iyi karşılayacak teknikleri uygular.