Aromaterapi masaj uygulaması için, damıtma ve sıkma yoluyla çiçeklerden, bitkilerden, ağaç kabukları, meyveler ve köklerden elde edilen esansiyel yağların iyileşme amacıyla yaygın olarak kullanıldığı tamamlayıcı ve bütünleşik uygulamalardan biridir. Esansiyel yağlar oral, inhalasyon, çeşitli aromatik banyolar, masaj uygulamaları ve kompres şeklinde uygulanabilmektedir. Aromaterapi masaj seansı esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Esansiyel yağlarda bulunan bazı çeşitli maddeler, asab sistemi ve kan dolaşımı yoluyla bireyi fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebilmektedir. Aromaterapi masaj uygulaması klinikte pediatrik, immünolojik, kardiyolojik, psikiyatrik, onkolojik, masaj veya spa merkezlerinde ya da yaşam sonu bakım, yoğun bakım ve kadın doğuma ilişkin sorunlarda da; ağrı, stres, uykusuzluk, bulantı ve kusma gibi çeşitli durumlarda etkili olarak kullanılmaktadır.
Değişen ve gelişen günümüz dünyasında sağlık ve bakım sisteminin bir parçası olmaya başlayan aromaterapi seansı, hemşire ve terapistlerin hasta bakımını geliştirmek için kullandıkları en yaygın araçlardan bir haline gelmiştir. Klinik ve merkezlerde ki aromaterapi seansları, hemşirelik ve terapistlik bilimine olduğu kadar, sanatına da katkı verdiği için hemşirelik ve terapistliği güçlendirmektedir. Bakım sürecinde terapistlerin ruhsal ve fiziksel sağlığı iyileştirmek için aromaterapi yöntemini kullanmaları, bireye noninvazif ve bütüncül olarak yaklaşmalarını ve yaptıkları işten tatmin olmalarını ayrıca daha olumlu sonuçlar almalarını sağlamaktadır.
Sonuç: Terapistler tarafından uygulanan aromaterapi masaj uygulamasının hastaya uygunluğunun farkında olmalı, hastanın eksik ve yanlış uygulamalarını belirlemeli, bu yöntemlerin bakımda yeterli ve doğru şekilde kullanılmasını sağlamalıdır. Terapistlerin aromaterapi masaj uygulamalarını çeşitli sağlık bakım alanlarında etkin ve doğru kullanması için bu konuda donanımlı olması ve gerekli çalışmaları yapması gerekmektedir.